Глобални кампус југоисточне Европе оснива регионални Дечији саветодани тим

У 2019. години Глобални кампус (GC) и Right Livelihood  (RL) ступили су у дугорочну сарадњу с основним циљем унапређења права детета широм света. Фокус ове сарадње јесте јачање партиципације деце у свим питањима која их се тичу, како сада, тако и у будућности. GC се стога обавезао да ће ојачати образовање, истраживање, обуку, изградњу мреже и заговарање права детета, како је прописано Конвенцијом Уједињених нација о правима детета и другим релевантним инструментима. Визија и мисија наглашавају овај принцип као основни елемент рада који би требало да произилази из ове сарадње. Наглашава се и да не би требало само да говоримо у корист права детета, већ би требало да станемо уз децу док се залажу за своја права – сугеришући да треба тежити стварању платформи на којима деца могу да се упознају, уче једни од других, размењују идеје и промовишу своја права самостално.

 

Формирање Дечијег саветодавног тима

Током лета 2023. године, уз подршку Глобалног кампуса (GC) и Фондације Ригхт Ливелихоод (RL), Глобални кампус југоисточне Европе (GCSEE) формирао је Дечији саветодавни тим у сарадњи са регионалним партнерима из Босне и Херцеговине и Србије, Наша дјеца Сарајево и Мреже организација за децу Србије. Регионални Дечији саветодавни тим окупља преко 30 деце из БиХ и Србије узраста од 12 до 17 година и планира проширење на друге делове региона у будућности. Чланови Дечијег саветодавног тима југоисточне Европе су драгоцено саветодавно и водеће тело у свим питањима, пројектима, идејама и активностима везаним за права детета.

Дечији саветодавни тим југоисточне Европе (CLT SEE) води и координира регионални службеник за права детета за југоисточну Европу, Пашић Нејира.

Извор: https://cis.unsa.ba/en/global-campus-south-east-europe-founds-the-regional-child-leadership-team/

Преузето са сајта МОДС-а.

Остале вести