О нама

КО СМО МИ?

Регионални ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији је место подршке за представнице и представнике цивилног друштва који раде на приближавању Србије Европској унији, а делују на подручју западне и југозападне Србије.

Помажемо раст и развој организација и неформалних група грађана кроз унапређење њихових капацитета, умрежавање и финансијску подршку.

Регионални ЕУРЦ води Ужички центар за права детета и део је националног ЕУ Ресурс центра за цивилно друштво у Србији који води Београдска отворена школа заједно са партнерима: Новосадска новинарска школа, Удружење економских експерата из Ниша (ЕНЕЦА), Млади пољопривредници Србије (Јагодина), Сигурне стазе (Бор) и Нова планска пракса (Београд).

У Београду је наш национални ресурс центар задужен за пружање подршке на територији целе Србије. У Новом Саду, Ужицу и Нишу, у партнерским организацијама су наши регионални ресурс центри. У Јагодини, Бору и Београду су експертски центри за подршку организацијама које се баве пољопривредом и руралним развојем, транспортним политикама и урбаним развојем.

Позивамо организације и неформалне групе грађана који раде на пројектима који приближавају Србију Европској унији да нам се јаве.

УЖИЧКИ ЦЕНТАР ЗА ПРАВА ДЕТЕТА

Регионални ЕУ ресурс центар у Ужицу води организација Ужички центар за права детета и координира рад и активности цивилног друштва на територији западне и југозападне Србије.

Ужички тим је подршка за организације цивилног друштва у сфери људских права са посебним нагласком на права детета.

Ужички центар за права детета у претходних 25 година делује са мисијом унапређења положаја деце у нашем друштву. Као развојна организација, раде на имплементацији и мониторингу дечјих и људских права. Рад УЦПД се огледа у креирању, развијању и спровођењу јавних политика везаних за људска и права детета у различитим системима, првенствено образовном и систему социјалне заштите. Принцип рада заснивају на демократским вредностима равноправности, партиципације, једнаким шансама за све и интеркултуралности.

ШТА ЈЕ НАША МИСИЈА?

Наша мисија је да, кроз рад регионалног ЕУРЦ, помогнемо цивилном друштву које делује на подручју западне и југозападне Србије, а које је за Србију у Европској унији!

Улога цивилног друштва у процесу евроинтеграција Србије је значајна и видљива. Оно је било и остало снага која Србију усмерава ка Европској унији и најкориснији партнер државе у преговарачком процесу. Активни допринос реформском процесу и приближавању Србије Европској унији остаће приоритет цивилног друштва.

КОЈУ ВРСТУ ПОДРШКЕ ПРУЖАМО?

Регионални ЕУРЦ настоји да окупи представнице и представнике цивилног друштва који раде и делују на подручју западне и југозападне Србије, а учествују у процесу евроинтеграција Србије. Желимо да ујединимо снагу група и појединаца, повежемо их међусобно и оснажимо.

Три су главне врсте подршке коју пружамо:

  • Унапређење капацитета организација и група кроз групне тренинге и индивидуална менторства
  • Умрежавање цивилног друштва
  • Финансијска подршка кроз грантове

 

 

 

Актуелности