КРЕИРАН НАЦРТ ПОСЕБНОГ ПРОТОКОЛА ЗА ЗАШТИТУ ДЕЦЕ ОД НАСИЉА У СПОРТУ И СПОРТСКИМ АКТИВНОСТИМА

Ужички центар за права детета (УЦПД) је у сарадњи са Министарством спорта иницирао процес израде и креирао нацрт Посебног протокола за заштиту деце од насиља у спорту и спортским активностима, који произилази из Општег протокола за заштиту деце од насиља,  усвојеног од стране Владе Републике Србије почетком 2022. године и изради Приручника за примену Посебног протокола.

Активности се одвијају кроз  пројекат „Подршка сектору спорта у превенцији и заштити деце од насиља“који реализује Ужички центар за права детета. Пројекат се реализуje уз подршку Европске уније у оквиру програма „Дијалог промена“ којим координира Београдска отворена школа, а у партнерству са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Републичким секретаријатом за јавне политике Владе Републике Србије, Универзитетом у Београду и Међународним центром Олоф Палме.

У креирању садржаја докумената учествовале су: Марија Петровић, адвокатица и експерткиња у области превенције и заштите деце од насиља; Биљана Лајовић, психолог спец., дугогодишња координаторка Јединице за заштиту од насиља у Министарству просвете, консултанткиња за заштиту деце и младих од насиља; др Јелена Жунић Цицварић, директорка програма Ужичког центра за права детета. Менторску и консултантску подршку у процесу рада пружале су проф. др Бранка Савовић и проф. др Сандра Раденовић са Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду.

Захваљујемо се Министарству спорта, спортским савезима (Српски aтлетски савез, Теквондо aсоцијација, Стрељачки савез, Карате федерација, Кошаркашки савез, Одбојкашки савез, Ватерполо савез, Бициклистички савез, Стонотениски савезЏудо савез, Кајакашки савез, Пливачки савез, Гимнастички савез, Бадминтон савез, Боксерски савез, Фудбалски савез, Рукометни савез, Тениски савез, Рагби савез), Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду, МОДС-у, НАРНС-у, другим организацијама цивилног друштва, као и појединцима који су учешћем у активностима и конструктивним коментарима допринели квалитету овог документа.

Нацрт протокола пронађите ОВДЕ.

Остале вести