Менторска подршка за припрему пројекта, управљање пројектима и организацијом 

Менторка Рада Гујаничић, Женски центар Ужице

Оснаживање жена у руралним срединама – важност менторске подршке

Рад на оснаживању жена у руралним и дубоко сеоским подручјима веома је осетљив процес и захтева постепене кораке, засноване на великом међусобном поверењу. Жене из руралних заједница желе и очекују подршку, што повећава мотивацију за пружање пажње у тренуцима када им је најпотребнија.

Рада Гујаничић, из Женског центра Ужице, пружила је менторску подршку и успоставила успешну сарадњу са четири удружења и неформалном групом. Програм менторске подршке односио се на оснаживање  у припреми и реализацији пројеката, стандарде квалитета у програмском и  финансијском управљању пројектима и организацијом.  Менторска подршка била је од пресудне важности за организације које су дошле у фазу самосталног аплицирања за пројекте, али им је било потребно усмеравање и повезивање са различитим актерима. У наредним месецима менторка ће пратити рад организација и пружати даљу подршку организацијама, у зависности од њихових конкретних потреба.

Програмом менторске подршке обухваћени су Удружење грађана Експанзија Бродарево из општине Пријепоље, Удружење сеоских жена општине Врњачка Бања, Удружење жена Варданке из Косјерића, неформална група Снага жена са села из Жиче и Мусине Реке из Краљева, као и Вердина Полимља, удружење сеоских жена из Ивања, општина Пријепоље.

Програм менторске подршке који нуди ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво има за циљ да оснажи организације кроз стручне савете и ресурсе, чиме се унапређују њихове способности за ефикасно функционисање и остваривање циљева. Све заинтересоване организације и групе могу очекивати континуирану помоћ и смернице, како би унапредиле свој рад и доприносиле заједници.

Остале вести