Одржана 10. Скупштина МОДС-а: Заједничка посвећеност правима детета

Београд, 15. новембар – У просторијама Кафе бара 16 у Београду, у хибридном облику, успешно одржана јубиларна 10. Скупштина Мреже организација за децу Србије (МОДС). Скупом је председавала Ива Ераковић, извршна директорка Пријатеља деце Србије и чланица УО МОДС-а.

Извештаји и преглед активности

Рад Скупштине отпочео је разматрањем извештаја о раду МОДС-а за 2022. годину, изложеног од стране директора Саше Стефановића. Јасмина Миковић (СОС Дечија села Србија), председница УО, је потом представила извештај о раду овог тела, док је Наташа Раичевић (ГРиГ) пружила увид у извештај Надзорног одбора за исту годину. Сви извештаји су једногласно усвојени од стране чланова и чланица Скупштине.

Нови чланови МОДС-а

У наставку Скупштине, уследило је кратко представљање нових организација за пријем у чланство у МОДС-у. Удружење „Деца са Ахондроплазијом Србије“ из Кикинде и Академска инклузивна асоцијација из Београда постале су део МОДС-а једногласном одлуком Скупштине.

Умрежавање

Директор МОДС-а, Саша Стефановић, представио значај умрежавања „Унапређење капацитета организација кроз умрежавање“, истичући да умрежавањем организације имају прилику да унапреде своје капацитете, повећају утицај и постану видљивије.

 

Представљање тематских група МОДС-а

Након тога, координаторке тематских група МОДС-а представиле су планове и приоритете за наредни период. Маја Милачић (ГРиГ) представила је ТГ Социјална и здравствена заштита (становање), Дубравка Кахримановић (Пријатељи деце Србије) представила је ТГ Одрживост (заштита животне средине, иновације, дигитализација), Јована Шкорић (Центар за несталу и злостављану децу) представила је ТГ Заштита деце од насиља и родно насиље и родна једнакост. Александра Милутиновић (Окулар) била је спречена да се прикључи скупу те је Саша Стефановић представио ТГ Образовање, култура и медији (медијска писменост, рани развој).


ЕУ Ресурс Центар

Посебан сегмент Скупштине био је посвећен представљању ЕУ Ресурс центра. Маја Поповић из Београдске отворене школе и Јелена Жунић Цицварић, програмска директорка Ужичког центра за права детета и координаторка Регионалног ЕУ ресурс центра за западну и југозападну Србију, поделиле су информације о регионалним ресурс центрима и доступној финансијској подршци удружењима.


 

Институционална заштита: Покрајински заштитник грађана

Доц. др Драгана Ћорић, Покрајинска заштитница грађана – омбудсманка, представила је улогу институције омбудсмана у заштити права детета од свих облика насиља, пружајући учесницима додатно разумевање ове важне институције.

Индекс „Излазак из Сенке“: Приказ стања у приватном сектору

Мирјана Џуверовић, програмска координаторка МОДС-а, представила је Индекс „Излазак из сенке“, пружајући увид у заштиту деце од сексуалне експлоатације и злостављања (СЕЗ) у приватном сектору.

Фотографије можете погледати ОВДЕ.

Вест преузета са сајта МОДС-а.

 

 

Остале вести