Оснаживање цивилног друштва у Србији

Конференција Move.Link.Engage. у Нишу 6. јуна

Конференција „Move.Link.Engage. – Корак ближе ка снажнијем цивилном друштву“, у огранизацији  ЕУ Ресурс центра за цивилно друштво у Србији којим координира Београдска отворена школа (БОШ), одржаће се у четвртак, 6. јуна, од 9.30 до 17 часова, у хотелу „Тами“ у Нишу.

Учесници конференције, између осталих, биће Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације Европске уније у Републици Србији, Др Иван Бошњак, државни секретар у Министарству за људска, мањинска права и друштвени дијалог, као и представници ЕУ, државних институција, локалних самоуправа и организација цивилног друштва, а који ће у оквиру прве панел дискусије говорити о важности оснаживања цивилног друштва за развој заједнице у оквиру приступања Србије Европској унији.

Осим уводне, током конференције биће одржане још три панел дискусије на којима ће организације цивилног друштва (ОЦД) представити своја виђења окружења за развој цивилног друштва у нашој земљи, али и поделити успешне примере из праксе широм Србије који су настали у партнерству са доносиоцима одлука и активним укључивањем грађана.

Панелисти ће посебан фокус ставити на разматрање и анализу резултата истраживањаЗачарани кругови – праксе, препреке и потребе организационог развоја организација цивилног друштва у Србији“, које је недавно спровела БОШ, а говориће и о начинима за јачање капацитета цивилног друштва на локалном нивоу, како би оно могло да се активније и снажније укључи у развој локалних заједница кроз сарадњу са јавним властима и другим локалним актерима.

Циљ конференције „Move.Link.Engage. – Корак ближе ка снажнијем цивилном друштву“ је да се кроз размену искустава и активан дијалог између представника Европске уније, Владе Републике Србије, локалне самоуправе и ОЦД продуби разумевање изазова и прилика са којима се ОЦД у Србији суочавају и идентификују кораци за подстицање сталног раста и утицаја цивилног друштва, нарочито на нивоу локалних заједница широм земље.

Остале вести