Отворено писмо политичким партијама ДЕЦИ НИЈЕ МЕСТО У ПРЕДИЗБОРНОЈ КАМПАЊИ

Пријатељи деце Србије (ПДС) апелују на политичке партије да не искоришћавају децу у предизборној кампањи. Позивамо политичке актере да буду одговорни, не укључују децу у страначку промоцију, не “декоришу” децом предизборне активности и подрже иницијативу заштите деце од медијске и политичке злоупотребе.

ПДС се од 1992. бави и заштитом деце од политичке и медијске злоупотребе, а 2019. смо објавили обновљени “Правилник против злоупотребе деце у медијске сврхе и Кодекс о заштити деце од политичких злоупотреба.” До сада је 20 медијских кућа и новинских удружења, и 9 политичких партија (само једна из владајуће коалиције) потписало меморандум о разумевању ових докумената где између осталог стоји: “Нарочито ће избегавати (политичке партије) да користе децу у изборним кампањама и пропаганди, јер она немају бирачка права и не треба да буду злоупотребљена за утицај на старије и ближње особе у смислу изборног опредељења”. Зато, поново апелујемо на политичке партије да подрже иницијативу Пријатеља деце Србије и обавежу се на поштовање Кодекса о заштити деце од политичких злоупотреба.

Уместо укључивања деце у непримерене садржаје, позивамо политичке партије да јасно дефинишу у својим предизборним програмима како ће унапредити положај деце у друштву, са посебним акцентом на децу која живе у сиромаштву, као и сву децу из осетљивих група. Такође, потребно је да објасне на који начин ће уважити мишљења и ставове деце у креирању политика за децу.

Посебно наглашавамо потребу разликовања између квазипартиципације и манипулације децом од њиховог стварног учествовања у друштвеном животу, уз поштовање њихових могућности, зрелости и узраста. Деци свакако, с обзиром да нису гласачи, није место у предизборној кампањи!

Овом приликом, посебно подсећамо родитеље да давањем сагласности за учествовање деце у одређеним непримереним садржајима, често несвесно омогућавају манипулацију, довођење детета у контекст који не разуме, откривање идентитета итд… Упадљиво је да се у предизборним активностима кроз тугаљиве приче о деци са здравственим тешкоћама или из изузетно сиромашних породица политички актери одједном интересују за појединачне судбине деце, односно њихових породица. Ту је дете стављено у потпуно неприхватљив оквир за изазивање сажаљења, искључиво зарад привлачења наклоности бирача.

Подсећамо грађане да могу и анонимно пријавити медијске и политичке злоупотребе деце на платформи decaimediji.com или јавно, путем друштвених мрежа.

Вест преузета са сајта ПРИЈАТЕЉИ ДЕЦЕ СРБИЈЕ.

Остале вести