Почела реализација пројекта „SAFE TRAVEL“ – Заштита деце од сексуалне експлоатације и злостављања

У септембру 2023. године, Мрежа организација за децу Србије започела је спровођење пројекта „SAFE TRAVEL“ – Заштита деце од сексуалне експлоатације и злостављања, у сарадњи са институцијом Заштитника грађана Републике Србије и Привредном комором Србије.

Овај пројекат има за циљ борбу против сексуалне експлоатације и злостављања деце (СЕЗ) путем иницијатива за промену политика заснованих на доказима. Основни циљ је унапређење правног оквира у Србији, укључујући постављање минималних одредби за компаније које пружају услуге у сектору путовања и туризма (укључујући авио-превознике, хотеле и туристичке агенције).

Важно је напоменути да је овај проблем идентификован у Индексу  „Out of the Shadows“  2022 *, где је наша земља оцењена ниском оценом (0) у области решавања питања трговине и експлоатације деце у овом сектору.

Да бисмо постигли циљ окончања сексуалне експлоатације и злостављања деце, потребне су нам промене политике, унапређење прописа и успостављање минималних стандарда, посебно у Закону о туризму. Такође нам је потребно ангажовање компанија из приватног сектора које послују са децом.

Значај адресирања сексуалне експлоатације  и злостављања деце унутар индустрије туризма и путовања

Индустрија туризма и путовања је посебно рањива када је у питању сексуална експлоатација и злостављање деце (СЕЗ) због своје природе као веома мобилног и транзитног сектора. Деца су често изложена ризику да буду искоришћавана и злостављана од стране туриста, путника али и локалног становништва.

Индустрија туризма и путовања може одиграти значајну улогу у спречавању и реаговању на СЕЗ путем имплементације политика и процедура које штите децу од СЕЗ. Важно је предузети све неопходне акције у вези са овим проблемом јер је СЕЗ озбиљно кршење права детета и може имати дуготрајне физичке, емоционалне и психолошке последице по жртве.

* Индекс „Излазак из сенке” је прва глобална упоредна анализа начина на који државе штите децу од сексуалне експлоатације и злостављања деце (СЕЗ). Извештај за 2022. показује како 60 земаља (које обухватају приближно 85% глобалне популације деце) спречавају и реагују на сексуалну експлоатацију и злостављање деце.

Вест преузета са сајта Мреже организација за децу Србије.

Остале вести