Прва инфосесија о “Програму подршке неформалним групама” одржана у Новом Пазару

У Новом Пазару, у свечаној сали Културног центра, успешно је одржана прва инфосесија о “Програму подршке неформалним групама”, која је део ширег пројекта “ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији”, уз финансијску подршку Европске Уније.

Циљ ове инфосесије био је да се заинтересованим појединцима и групама пружи детаљније информације о самом програму и могућностима које он нуди.

Програм је посебно дизајниран за неформалне групе, коју чине три и више појединаца, без обзира на старосну доб, окупљених око заједничке идеје са циљем решавања одређених проблема или унапређења аспеката живота у својим заједницама. Ове заједнице могу бити комшилуци, села, улице или простори око школа, међу осталим.

Важно је напоменути да неформалне групе не морају имати регистровано удружење нити искуство у писању пројектних предлога. Оно што је заиста потребно јесте ентузијазам и жеља да се кроз заједнички рад допринесе бољитку у заједници на било којем пољу (еколошком, едукативном и сл.) и за било коју фокус групу (деца, млади, старији).

На инфо сесији су представљени и неки модели предлога за пројекат, како би присутне подстакли на развијање сопствених идеја. Учесницима је представљен финансијски оквир подршке, који износи 2000 евра по пројекту, наглашавајући да је већ сам корак ка аплицирању значајан помак ка остваривању позитивних промена у заједници.

Удружење “Светионик”, које делује у централном и западном региону Србије, преузело је одговорност да пружи подршку неформалним групама у процесу аплицирања. Заинтересовани за аплицирање или тражење додатних информација могу контактирати удружење путем е-маила на office@svetionik.com, а информације и детаљне информације и потребна документација је на следећем линку.

За 2024. годину, планирано је финансирање 10 пројеката неформалних група из ових региона, са максималним износом подршке до 235.000,00 РСД. Рок за пријаву пројеката је 6. март, што заинтересованим групама оставља довољно времена за припрему и подношење својих предлога.
Инфосесија у Новом Пазару окупила је преко 120 учесника, како оних који су присуствовали лично, тако и оних који су се прикључили онлине, што указује на велику заинтересованост за овакав вид ангажмана.

Ова висока одзивност представља јасан сигнал да постоји снажна воља за доприносом позитивним променама у заједницама, што је основни циљ и жеља организатора програма.
Позив је упућен свим заинтересованим појединцима и групама да искористе ову прилику и да својим пројектима допринесу стварању боље и инклузивније заједнице. Учествујте и ви и будите део позитивних промена у вашем окружењу!
Учествуј и ти!

Термини за следеће инфосесије је:

Сјеница: 26. фебруар 2024. у 15ч, просторије КЦ
Тутин: 26. фебруар 2024. у 15ч, просторије агенције СЕДА
Пријепоље: 26. фебруар 2024. у 15ч, Просторије КЗМ
Онлине: 26. фебруар 2024. у 15ч.
Пријаве за присуство на ове инфосесије, уживо или онлине, су на ЛИНК.

Програм подршке неформалним групама део је пројекта „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији“ који води Београдска отворена школа са партнерима, а подржава Европска унија. Пројекат је усмерен на оснаживање процеса приступања Србије Европској унији кроз креирање подстицајног окружења за цивилно друштво и активно учешће актера ван система јавне управе у процесима доношења одлука.

Вест преузета са сајта СВЕТИОНИК.

Остале вести