ПРОМОЦИЈА ГОДИШЊЕГ ИЗДАЊА РЕГИОНАЛНОГ ИНДЕКСА ПАРТИЦИПАЦИЈЕ МЛАДИХ

Фондација Ана и Владе Дивац, 30. јануара, 2024. године, у Дому омладине Београд организује конференцију „Промоција годишњег издања регионалног Индекса партиципације младих – Положај младих у NEET статусу.“ Конференција се реализује у оквиру пројекта “WB&T for EmploYouth – Подршка запошљавању младих из осетљивих група у Србији, Албанији, Црној Гори, Северној Македонији и Турској”.

Тема конференције је поред промоције годишњег издања Индекса партиципације младих који Фондација Ана и Владе Дивац у сарадњи са партнерима објављује седми пут, и положај младих у NEET статусу тј. младих који  нису запослени, нити у процесу образовања и обука . Мрежа организација из Албаније, Црне Горе, Северне Македоније, Србије и Турске је креирала Индекс за прикупљање података и праћење учешћа младих у све три сфере: економској, социјалној и политичкој, са идејом да се створи конкретан алат за доносиоце одлука и организације цивилног друштва и он обједињује релевантне податке о положају младих. Поред тога подаци у индексу се упоређују како међусобно тако и у односу на земље Европске уније, где се прати напредак и упозорава на негативне феномене који утичу на живот младих у Србији и региону.

Конференција ће окупити кључне институције, стручњаке и струјчњакиње, медије и организације цивилног друштва из Србије и прилика је да дискутујемо о томе како подаци из најновијег истраживања могу бити искоришћени за усмеренију подршку младима, посебно младих из осетљивих група.
На конференцији ће бити речи и о резултатима Индекса који показује недовољну заступљеност младих у политичком животу, искљученост из запошљавања и образовања, дуги периоди незапослености и ризик од сиромаштва, нарочито за младе из осетљивих група као што су младе жене и млади на селу.

Прелиминарну агенду можете пронаћи ОВДЕ.

Пријавни формулар можете пронаћи ОВДЕ.

Рок за пријаву је 25. јануар до 12 часова.

Број учесника/ца је ограничен. Уколико ваша пријава буде прихваћена, коначну агенду и додатне логистичке информације добићете правовремено. Све  информације у вези са Конференцијом можете добити упитом на имејл mirjana.mirosavljevic@divac.com.

Пројекат подржава Европска комисија, као део својих напора да константно унапређује однос доносиоца одлука према младима.

Извор: Фондација Ана и Владе Дивац

Остале вести