Саопштење за јавност – Краљевачки развојни центар

Глас грађана при одлучивању о намерама оних који одлучују о решавању комуналних   проблема у Краљеву

 

Краљево, као и други градови у Србији, има бројне комуналне проблеме. Третман и збрињавање комуналног отпада, стање Градске депоније, јавни саобраћај, паркирање, квалитет ваздуха током грејне сезоне само су неки од њих.

Да сте се икада , као грађанин/грађанка (за)интересовали за намере органа локалне власти о томе на које све начине они желе да унапреде стање у некој области? Ако јесте да ли сте успевали да сазнате какве су намере-планови доносилаца одлука у локалној заједници за решавање тих проблема? Ако сте пак, на неки начин, и дознали за неке од тих планове, да ли сте се запитали јесу ли ти планови добри, да ли их треба мењати, допунити, шта су приоритети? Да ли су вам позната ваша права да утичете на планове за решавање тих, и других, комуналних проблема у локалној заједници? Коју су вам ресурси и алати за комуникацију потребни а који су вам доступни да би сте учествовали у таквим процесима?

Безброј је оваквих, и сличних питања, а премало одговора. Ако прихватимо једну од дефиниција јавних политика по којој су то јавно исказане намере органа власти томе на који начин желимо да унапредимо одређену област суочићемо се са изостанком систем праћења примене јавних политика и извештавање о томе како нам иде решавање проблема .Зато се, најчешће, вртимо у круг, понављамо исте мере, исте кораке, исте циљеве а оно што као ефекат видимо је споро или никакво решавање комуналних проблема.

Град Краљево је, у марту ове године расписао Јавну набавку за услугу израде Програма и плана енергетске ефикасности Града Краљева за период од 2023-2025 године, што је добар потез на путу кад доласку до документа јавних политика који треба да да одговор на питања о намерама локалних органа власти како желе да унапреде локални енергетски сектор. Ближи се крај године, ушли смо у циклус ванредних локалних избора, Привремени орган управља буџетом града, а јавност и даље нема одговора на питање докле се стигло са израдом овог важног документа.

Програма и плана енергетске ефикасности Града Краљева је важан документ чије усвајање не сме проћи без добро организоване јавне расправе и организованог учешћа грађана и цивилног сектора града у њој.

Зато смо 23.11.2023.године одржали Уводни састанак и представили циљеве и планиране активности нашег пројекта „Заједничко деловање за одрживи развој Краљева“ током чије реализације ћемо трагати за моделом учешћа грађана и цивилног сектора града Краљева у јавној расправи о Програму и плану енергетске ефикасности Града Краљева за период од 2023-2025 године коју, по нашем мишљењу треба обавезно организовати.

Позивамо заинтересовану јавност, пре свих представнике удружења грађана са територије града Краљева да нам помогну и дају одговоре на питања из Анкете која ће им бити достављена, ових дана на мејл адресе.

Позивамо заинтересовану јавност, пре свих представнике удружења грађана са територије града Краљева,  да нам се придруже у формулисању захтева за организовање јавне расправе и модела заједничког наступа цивилног сектора града Краљева на тој Јавној расправи.

Краљевачки развојни центар спроводи пројекат Заједничко деловање за одрживи развој Краљева подржан кроз активности пројекта „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији“ који Београдска отворена школа спроводи у партнерству с организацијама цивилног друштва: Новосадска новинарска школа, ЕНЕЦА, Ужички центар за права детета, Нова планска пракса, Сигурне стазе, Млади пољопривредници Србије и међународним партнером, фондацијом Фридрих Еберт (Friedrich Ebert Stiftung). Пројекат је подржан од стране Делегације Европске уније у Србији и биће реализован у периоду од 2023. до 2026. године.

Остале вести