УЖИЧКИ ЦЕНТАР ЗА ПРАВА ДЕТЕТА ДОБИТНИК ЈЕ ПРИЗНАЊА “СЕЋАЊЕ НА ХИЛДУ ДАЈЧ”

Ужички центар за права детета добитник је признања “Сећање на Хилду Дајч” које се додељује за  исказану личну и грађанску одговорност, друштвену свест, посвећеност, солидарност и хуманост, идентификацију проблема и покретање акције.

У  Универзитетској библиотеци у Београду, 7. маја 2024. додељена су признања лауреатима: Јеврејској дигиталној библиотеци, Марији Васић, Културанова и Ужичком центру за права детета – УЦПД у присуству окупљених грађана, представника јеврејске заједнице, Министарства спољних послова Републике Србије, делегације Републике Србије у International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA, дипломатског кора, ученика и професора XIV Београдске гимназије.

Отварајући свечани догађај, Мишко Станишић директор Terraforming NGO, захвалио свима који су допринели сећању на Хилду Дајч и свих 6500 Јевреја убијених на Старом Сајмишту, 6 милиона жртава Холокауста и свих других жртава нацистичких и фашистичких злочина. Указао је на пораст антисемитизма у целом свету, и потребу да се ради на јачању капацитета и знања о антисемитизму, које је још увек недовољно „јер још увек немамо адекватне едуктивне програме како за младе, тако и за професионалце, какви су новинари, музејски радници, наставници, полиција, судство и друге.“

Обратили су се Јахел Вилан амбасадор Израела, Аника Бен Давид амбасадорка Шведске, Пјер Кошар амбасадор Француске, Кристофер Р. Хил амбасадор САД, Едвард Фергусон амбасадор Велике Британије и Карстен Мајер Вифхаузен, отправник послова Немачке амбасаде. Појединци и организације представиле су пројекте за које су номиновани, док су ученици и професори XIV Београдске гимназије презентовали своје радове о Хилди Дајч.

При додели признања, директорка програма УЦПД Јелена Жунић Цицварић, истакла је да већ четврт века Ужички центар за права детета ради на заштити и унапређењу права детета у складу са Конвенцијом о правима детета, где је окосница рада борба против ксенофобије, расизма, дискриминације и нетолеранције.

Указала је на то да пројекат који је награђен, Извештај о остваривању права детета у образовном систему са посебним усмерењем на децу из осетљивих група садржи Препоруке за доносиоце одлука, уважавајући две битне одговорности и улоге образовно-васпитног система:

–        то је систем је систем у коме права сваког детета треба да буду остварена;

–       то је систем у коме деца треба да стекну знања, вештине, ставове и понашање које подржава демократске вредности и промовише културу толеранције; систем који развија способности код деце да прихвате разлике и разноликост међу људима, идејама, појавама или ситуацијама без осуђивања или дискриминације.

„Управо ове Препоруке, засноване на доказима, могу бити смерница ка стварању бољег друштва. Верујемо у важност грађанског активизма  као кључног елемента у изградњи заједнице која почива на демократским вредностима – без ксенофобије, расизма, дискриминације и нетолеранције. Као организација имамо одговорност да подстичемо све друштвене чиниоце да се ангажују у активностима које подржавају инклузивност и интеркултуралност. Позивамо на одговорност и  охрабрујемо да користе свој глас и утицај како би променили своје заједнице на боље.“

Извештај о остваривању права детета у образовном систему са посебним усмерењем на децу из осетљивих група реализован је уз подршку Дечје фондације Песталоци.

Остале вести