Унапређење интерних механизама организације за очување безбедности деце

секторска обука-

Због велике заинтересованости организација цивилног друштва, Ужички центар за права детета и Мрежа организација за децу Србије (МОДС) организовали су још једну обуку за Унапређење интерних механизама организације за очување безбедности деце. Поред онлајн обуке, одржали смо и индивидуално менторство како би организацијама пружили додатне информације  и помогли им да стандарде заштите деце интегришу у свој рад.

Обука је одржана 09. и 10. новембра 2023. године за 10 учесника/ца из 9 организација које раде са децом и за децу.  

Циљ обуке био је да представници организација спознају неке од стандарда за очување безбедности деце, али и да провере у којој мери их испуњавају; да се оснаже у креирању плана за унапређење интерних механизама и процедура за очување безбедности. Обука је креирана тако да представницима ОЦД помогне да процене колико су њихове активности које спроводе безбедне за децу са којом раде, али и да сами процене ризике којим деца могу бити изложена. 

Учесници обуке су саму обуку проценили јако корисном с обзиром на то да је организацијама који раде са децом и за децу један од кључних приоритета очување безбедности деце. Обука је помогла организацијама да успоставе и унапреде механизме за очување безбедности деце са којом раде, да делују превентивно и да уколико немају створе механизме за реаговање.

Водич за унапређење интерних механизама организације за очување безбедности деце можете преузети овде.

Алате и модел примере који могу помоћи организацијама, приватним школицама да направе интерни протокол за заштиту деце од насиља можете погледати овде.

Остале вести