УНСС: ДИГИТАЛИЗАЦИЈА, БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ И ЈЕДНАКЕ ШАНСЕ ЗА СВЕ

Школска 2023/24 година, као да није могла бити необичнија услед дешавања током маја ове године, почиње још једном темом која се намеће када се прича о образовању – једнакост.

Наиме, Град Београд је обезбедио средства у износу од 20 милиона евра за бесплатне уџбенике за све ученике основних и средњих школа. Ова средства су обезбеђена из буџета самог града, те дебата да ли је то праведно или не нема смисла. Београд, као и свака јединица локалне самоуправе има право на располагање сопственим буџетом у складу са потребама које препозна.

Са друге стране, Београд као јединица локалне самуправе са највећим буџетом је далеко у предности у односу на, на пример, Пирот, Врање, Бечеј, Вршац, Бајину Башту, те би исправно било поразмислити о обавези државе ка родитељима и старатељима са једне стране, као и ученицима са друге.

Град Београд је добар пример како локална самоуправа брине о образовању својих становника, али овај пример не сме бити изузетак. Влада Републике Србије мора да стане иза својих настојања дигитализације и да убрза овај процес у области образовања.

Живимо у добу где су све информације лако доступне, лако проверљиве и лако дељиве. Као средњошколци не видимо проблем у томе да Министарство просвете пропише и стандардизује уџбенике за све образовне профиле. Овиме би се озбиљно допринело уједначавању информација које ученици добијају, обзиром да је тренутно на слободи наставника да изабере уџбеник који ће да користи. Поред тога, сви уџбеници би могли бити у дигиталном облику, бесплатни и доступни свима.

Сви уџбеници неопходни за школу морају бити дигитално и, још важније, бесплатно доступни свим ученицима! Овиме би се показала права брига о породицама, посебно овим које морају да издвоје много више од поменутог износа.

Узевши у обзир да тренутно око 18% ученика основних школа испуњава услове за добијање бесплатних уџбеника, за шта се издваја око 700 милиона динара за школску 2023/24. годину, морамо нагласити како би се ова средства значајно боље употребила уколико би уџбеници били дигитални и бесплатни, а да се средства искористе за набавку опреме (лаптопова, таблета…) за ученике који не би имали како да приступе овим уџбеницима.

У овом тренутку, родитељи/старатељи ученика који крећу у први разред средње школе морају да издвоје 13.652,4 динара у просеку само за нове уџбенике*, док за свеске, радне свеске и другу помоћну опрему се издвајају такође велики износи.

_________________________________________________________________________________________________

Унија средњошколаца Србије (УНСС), као једина заједница која окупља 110,000 средњошколаца, кроз 196 школа чланица, позива Владу Републике Србије да:

– Стандардизује уџбенике на нивоу целе државе тако да сви образовни профили користе исте уџбенике.

– Обезбеди да су уџбеници доступни и бесплатни у дигиталном облику.

*износ израчунат на основу просечног укупног износа уџбеника за први разред 15 средњих школа из Пирота, Мионице, Врања, Суботице, Краљева и Прокупља

_________________________________________________________________________________________________

Преузето са сајта Уније средњошколаца Србије (УНСС)

Остале вести