Упознајте иницијативе организација цивилног друштва: StartHub из Косјерића

 

Представници цивилног друштва на најбољи начин уочавају изазове грађана и грађанки у својим заједницама, нуде добра решења за њихово превазилажење, предлажу нове политике, али и надзиру рад институција како на локалном тако и националном нивоу.  Организације су поуздани представници грађана значајно заинтересованих за реформисање друштва по угледу на Европу. Стога као Регионални ЕУ Ресурс центар тежимо ка томе да их окупимо и додатно оснажимо. Овом приликом вам представљамо Миленку Матић, оснивачицу StartHub из Косјерића, која је покренула платформу саМАМАма

Погледајте Миленкину причи.


Иницијатива за подизање свести о правима на квалитетну услугу и негу породиља – StartHub Косјерић

Иницијатива о побољшању услова трудница и породиља у Златиборском округу – желимо да учинимо јавним искуства трудница и породиља, да информишемо јавност о положају и третману породиља у здравственом центру Ужице, али и да упутимо конкретне  препоруке надлежним институцијама на регионалном и националном нивоу и унапредимо третман породиља како у нашем тако и у другим здравственим центрима.

Позитивно порођајно искуство може побољшати добробит мајке и олакшати успостављање везе мајке и новорођенчета, док негативно искуство може довести до стања стреса, као и до тешких облика болести као што су постпорођајна депресија или до посттрауматског стреса често повезаног са нивоом бола током порођаја. Ови услови имају дугорочне последице на однос са дететом, поред његовог благостања и развоја, а у нашим породилиштима се најчешће занемарују. Зато је један од дугорочних циљева наше Иницијативе да обезбедимо психолошку и правну подршку за све маме која ће им бити доступна и бесплатна и да такав сервис пилотирамо на подручју нашег региона, а да потом делимо као пример добре праксе.

 

Када повредим руку, идем код ортопеда, зар не?

Идеја о настанку Иницијативе о подизању свести о правима на квалитетну услугу и негу породиља, настала је сасвим логично јер сам кроз искуство и кроз разговор са другим женама осетила да нам је потребна. Зашто се о овом не говори, зашто смо често усамљене и несхваћене? Иронично, постпорођајно доба је доба највеће усамљености, а ми заправо никада нисмо саме. Паралелно са постпартумом ауторку ових редова и иницијаторку сервиса затиче и пандемија КОВИД 19 вируса, где су изолација и усамљеност додатно појачане. Оно што је мени помогло јесте укључивање у онлајн женску заједницу која дели своје бриге и свакодневне изазове раног родитељства. Тада се негде и зачела идеја о сервису.

У животном раздобљу које изискује велике промене, криза је неминовна, а када је то период трудноће, порођаја и постпорођајно доба онда су нам теме и солидарност, подршка и разумевање. Јер док све нисмо сигурне и не остварујемо право на безбедан порођај и достојанствен третман ниједна није сигурна. Сматрамо да је важно да се бавимо јавним политикама и темама али и да подржимо жене које подршку траже. Фразе да се све заборави, да је природно и да мораш сама не звуче довољно уверљиво. Зато смо одлучиле да учинимо јавним глас жена и  дамо подршку и разумевање женама током трудноће и након порођаја.

Ипак у свом раду наилазимо често на зидове. Зид неразумевања због чега Иницијатива и сам Сервис уопште треба да постоје. Јер, забога, па наше бабе су се порађале на њиви.

Стрпљиво и темељно, изналазиле смо решења при приступу и начину комуникације са потенцијалним корисницима  нашег сервиса. Оно што је ову тему ставило у центар пажње јесте и јавни позив упућен женама за пријаву акушерског насиља након обраћање једне храбре жене. Осим трауматских искустава које су жене проживеле, почеле су да се јављају и жене које су препознале да им разговор може бити користан и у свакодневним, малим борбама (које никада нису тако мале колико нас убеђују да јесу).

Кроз различите видове кампање, дошле смо и долазимо и данас до оних којима је подршка потребна, било да се ради о потреби да данас опере косу, а не може, или о анксиозним нападима због тога што не може да доји.

Успех је што имамо клијенткиње, што смо мало по мало, постале препознате кроз сервис саМАМАма и што градимо поверење у заједници да можемо променити свест о неопходности отворене дебате и јавног иступања у дугој борби ка побољшању квалитета живота трудница и породиља.

Поносним нас чини наш тим, ентузијазам и воља да истрајемо иако се понекад чини тешко, незамисливо остварење жеља и идеја за даљи развој сервиса. Постоје падови мотивације и питање „шта ми је све ово требало?” али и најмањи помак у раду са женама, враћа нам иницијалну енергију – јер, стварно је важно! Баш као и након порођаја, сат по сат и дан по дан до заједничког циља.

Када ми треба разумевање, идем на сервис саМАМАма, зар не?  

Сервис је онлајн, поверљив, бесплатан и приоритетно је намењен:

  • и њиховом постпорођајном прилагођавању;
  • желе да разговарају о трудноћи, порођају и осталим темама везаним за рађање;
  • у вези тема и стања које могу укључивати сталну бригу, тугу, застрашујуће или наметљиве мисли;
  • или су имали друге неочекиване исходе порођаја;
  • у вези са репродукцијом/рађањем деце;

 

Платформу посети ОВДЕ.

Миленка Матић, StartHub Косјерић

Остале вести