Састанак шефа одељења за сарадњу Делегације Европске уније са представницима цивилног друштва

Ужички центар за права детета као регионални ЕУ Ресурс Центар за западну Србију, организовао је 3. августа у Ужицу састанак представника организација цивилног друштва из западне Србије и шефа одељења за сарадњу Делегације Европске уније, господина Николе Бертолинија.

На састанку су присуствовали представници организација Форум жена Пријепоље из Пријепоља, Форум цивилне акције (ФОРЦА) из Пожеге, Ужички центар за људска права и демократију, ЛИБЕРГРАФ из Ужица, Ужички центар за права детета и Београдска отворене школа (БОШ) из Београда.

Представници цивилног друштва на најбољи начин уочавају изазове грађана и грађанки у својим заједницама, нуде добра решења за њихово превазилажење, предлажу нове политике, али и надзиру рад институција како на локалном тако и националном нивоу. Организације су добри  представници грађана који су  значајно заинтересовани за реформисање друштва по угледу на Европу.

Кључне теме о којима је  дискутовано на састанку су ситуација у западној Србији, могућности и изазови са којима се организације цивилног друштва суочавају у свом раду, и конкретне препоруке које могу бити смернице за процес планирања будућих ЕУ програма у Србији.

Част нам је што смо партнер у имплементацији четворогодишњег пројекта „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији“ (ЕУРЦ) који подржава Делегација Европске уније у Србији, а спроводи Београдска отворена школа са партнерима. Пројекат ће омогућити умрежавање организација, јачање њихових капацитета за допринос даљем процесу европских интеграција и креирање подстицајног окружења за цивилно друштво, медије и неформалне групе.

Надамо се да ће овај формат и канал комуникације бити практикован и у будућности. 



Остале вести