ОДРЖАН ЕУ РЕСУРС ЦЕНТАР ИНФО ДАН У УЖИЦУ

едавно представљени пројекат „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији“ (ЕУРЦ), који подржава Делегација Европске уније у Србији, а спроводи Београдска отворена школа са партнерима (Фондација Фридрицх Еберт, Новосадска новинарска школа, Ужички центар за права детета, ЕНЕЦА, Млади пољопривредници Србије, Сигурне стазе и Нова планска пракса)представља четворогодишњу иницијативу која ће омогућити умрежавање организација, јачање њихових капацитета и креирање подстицајног окружења за цивилно друштво, медије и неформалне групе.

У оквиру пројекта, са циљем да представнике цивилног друштва упозна са могућностима које ће пројекат донети у наредне четири године, у Ужицу је одржан састанак са организацијама, медијима и неформалним групама. „ЕУ Ресурс центар инфо дан“ послужио је и као прилика да се прикупе информације о конкретним потребама организација цивилног друштва, а слични догађаји биће одржани и у Новом Саду, Нишу, Бору и Јагодини.

„Пројекат ЕУРЦ је осмишљен као механизам подршке цивилном друштву, усмереном на процес реформисања и представљања решења и политика које унапређују друштво у коме живимо. Подршка у оквиру пројекта је конкретна и доступна организацијама и неформалним иницијативама из свих крајева Србије“, изјавила је Бојана Џуловић, менаџерка пројекта ЕУРЦ за цивилно друштво у Србији.

„ЕУРЦ у Ужицу постаће  место окупљања организација цивилног друштва западне и југозападне Србије, генерисаћемо и подржати идеје за развој цивилног друштва, њихово ангажовање на промоцији евро интеграција, основних вредности на којима почивају демократска друштва. Налазимо се на самом почетку имплементације и желимо да чујемо потребе и изазове са којима се суочавају организације у свом у раду и да заједно покушамо да превазиђемо наше слабе стране, упослимо јаке, сарађујемо и тако се допуњујемо на путу изградње Србије као европске и демократске земље у којој њени грађани и грађанке у сваком делу земље живе квалитетније и боље“, изјавила је Јелена Жунић Цицварић, из Ужичког центра за права детета, једног од регионалних партнера пројекта.

На састанку у Ужицу истакнуто је да је ЕУРЦ је место подршке за цивилно друштво у процесу ЕУ интеграција, а најављено је и да ће први грантови у оквиру пројекта бити доступни од 15. маја. Све информације можете потражити на САЈТУ.

Током четири године трајања, пројекат ће оснажити најмање 300 организација цивилног друштва и 280 неформалних група и омогућити им да допринесу спровођењу и праћењу реформи у процесу придруживања Србије ЕУ. Подршка цивилном друштву подразумеваће не само програм финансијске подршке, већ и програм јачања интерних капацитета кроз тренинге и индивидуална менторства.

Остале вести