иРеволуција – покретачи нових идеја

Ослобађање знања: иРеволуцијино путовање ка Центру неформалне едукације

У срцу Ваљева, где се идеје рађају из контемплације и сусрећу с иновацијама, иРеволуција се спрема за квантни скок! Са деценијом искуства у обликовању позитивних промена, наша организација генерише нову промену – Центар за неформалну едукацјиу (ЦНЕ). Не, ово није још један пројекат; ово је почетак револуције у едукацији.


Генеза:

Како смо дошли до ове очаравајуће идеју? Па, то није било само једноставно откровење. иРеволуција, кроз свој десетогодишњи подухват, препознала је недостатак у локалном образовном систему али и шире. Хтели смо то да променимо у Ваљеву, да створимо амбијент у ком ће иновација бити подстицана, и где ће се љубав према знању ширити попут пожара. Како се то догодило?

Усред гужве Ваљева, имали смо визију да постанемо катализатор позитивних промена употребом нових технологија, али смо брзо постали центар за сарадњу и развој вештина. Замислите ово – локални таленти, разнолики по старости и полу, окупљају се да уче, деле и иновирају. У десет година, утицали смо на развој преко 1.000 појединаца свих узраста и полова кроз наше бесплатне едукативне програме. Утицали смо на оснивање 8 правних лица, активно сарађујући с њима. Наш утицај је неизравно довео до запослења или пословног ангажмана готово 60 људи. Освојили смо медаље на националном и европском такмичењу у роботици, организовали 34 сусрета и седам конференција о најновијим интернет трендовима. Да не помињемо да смо четри пута били домаћини Climathon-a, највећег догађаја за борбу против климатских промена на свету!

Што се тиче нашег међународног досега, још 2015. године, наш догађај је био уврштен у пан еврпску кампању Еуропеан Сме Wеек, затим били део програма подржаног од стране Европске комисије, попут Меет анд Цоде, промовишући вештине кодирања међу младима- док у последње две године на наше догађаје долазе највише фаце уз света ЕУ делегације али и локални преставници институција, актвисти, медији и ОЦД. Схватили смо да нам је потребан још један корак – поље у ком можемо да имплементирамо све своје активности и укрупнимо знање.

 

Идеја о Центру за неформалну едукацију- у проистекла је из сазнања да Ваљево нема институцију посвећену неформалном образовању у области ИКТ-а, заштите животне средине и партиципативне демократије. Тај тренутак јављања идеје дошао је у време када смо посматрали деценијама дуг проблем Ваљева – борбу с квалитетом ваздуха, депопулацију и одсуство локалних политика које би спречиле негативне миграционе трендове. Очување здравља људи, грађење здравог екосистема и очувању квалитета природних ресурса постало је хитније него икад. Млади умови немају платформу за развој вештина у овим виталним областима, а постојеће организације не могу да понуде свеобухватне програме.

С десетогодишњим искуством у препознавању недостатака у формалном образовању, одлучили смо да премостимо ове мрачне јаме. Заправо, концепт ЦНЕ-а рођен је као потврда наше посвећености решавању ових изазова и оне не треба да буде само физички простор он треба да буде динамични екосистем који има за циљ смањење (загађења) незапослености, унапређење здравије средине и активирање грађана да учествују у доношењу одлука на локалном и националном нивоу.

 

Почетком 2023. године, одлучили смо да се упустимо у ову нову авантуру, инспирисани успехом нашег претходног модела, замислили смо ЦНЕ као уточиште за истраживање ИКТ-а, еколошких проблема и активизма.

ЦНЕ: Екосистем за позитивне промене

Један од важних циљева пројекта ЦНЕ је имплементација програма усмерених на одрживост. У складу с реформама у области заштите животне средине, ЦНЕ ће предводити пројекте који се баве климатским променама, квалитетом ваздуха, заштитом воде и земље, биодиверзитетом и одрживим развојем. У области образовних политика, иРеволуција ће кроз ЦНЕ наставити са спровођењем образовних програма који су се показали успешним у нашим иницијативама у обласи нових технологија, али и приширити знања у пројектима за најмлађе, користећи алате за учење из најпрестижнијих глобалних универзитета. Наша визија треба иде даље од физичког простора. Желимо да изградимо јачу заједницу, подстичемо сарадњу између ОЦД-а, неформалних група, појединаца, локалних и националних институција и компанија. Постојећи стејкхолдери ће ојачати постојећу сарадњу и створити нова партнерства. Циљ нам је да оснажимо грађане Ваљева да самостално или уз подршку иРеволуције наставе с програмским активностима.

Према европским стандардима и даље

Као организација која се бави јавним заговарањем, иРеволуција ће наставити с имплементацијом ЕУ пројеката у које укључује грађање у решавање локалних проблема. Као чланови европских мрежа заштите животне средине, ИКТ-а и предузетништва, и планирамо не само да ојачамо досадашње иницијативе већ и да спроводимо програме директно усклађене с ЕУ стандардима. Замислите хакатон за климатске промене, у природном амбијенту у ком се нове технологије не сударају за животном средином већ ко-егзистирају и употпуњују.

Учешће грађана у креирању програма

Кључна компонента ЦНЕ-а је учешће грађана у креирању програма, интегрисаних у активности Центра. ЦНЕ ће бити екосистем који пружа неопходне ресурсе активистима, локалним НВО-има, фриленсерима, професионалцима, неформалним групама и појединцима. Служит ће као генератор промене у ИКТ-у, питањима животне средине и активизму. Осим што ће пружати физичку и програмску инфраструктуру, иРеволуција ће направити место у којем је забрањена продаја алкохола и конзумација дувана – пионирски корак у Ваљеву. ЦНЕ ће пружити бесплатан простор за локалнедогађаје и нудити бесплатно образовање у разним гранама грађанима Ваљева и шире. Пројектни тим планира да додатно укључити локалне институције и доносиоце одлука у програме који ће бити, спроведени, чинећи ЦНЕ епицентром ОЦД-а у Ваљеву и средиштем за регионалну и националну сурадњу.

Придружите се револуцији, она се зове Центар за неформалну едукацију!

 

Владимир Радосављевић, иРеволуцијa

 

Ужички центар за права детета је у оквиру позива  Донацијe за покретање нових идеја и развој организације подржао иРеволуцију из Ваљева и њихов пројекат Идејно решење Центра неформалне едукације.

Остале вести