Представљамо активисте – Александар Прица

Александар Прица, директор Асоцијације ДУГА и председник Савета за стварање подстицајног окружења за развој организација цивилног друштва

Себе види као активисту по убеђењу, ако говоримо о формалном образовању као комуниколога и менаџера, а покретач је иницијативе за оснивање Асоцијације ДУГА.Асоцијација ДУГА је основана 2004. године. Окупили смо се у намери да наше друштво учинимо бољим за живот, да живимо достојанствено, безбедно, а онима који су најосетљивији у нашем друштву да пружимо подршку, будемо уз њих.

Као организација у последњих 20 година нашег рада смо се мењали, унапређивали наше капацитете, ширили области деловања и циљне групе све у складу са потребама наших крајњих корисника и променама које носи савремено друштво. Ипак и после 20 година рада и свих промена које смо унели у наш рад и даље остајемо организација у потпуности посвећена раду са човеком. Зато је једна од наших политика у последњих 20 година, односно, од почетка нашег рада: „Човек на првом месту!“

Од 2004. године активно се бавим активизмом у областима људских права, социјалне и здравствене заштите, образовања и безбедности. Разлог за моје активистичко деловање био је изузетно личне природе, односно припадност осетљивој популацији и борба за положај прво у мом селу поред Шапца. Након великих проблема у животу током одрастања, а када сам их успео решити, добио сам јаку жељу да помогнем другима и та жеља траје и након 20 година. Иако руководим организацијом, још увек велики део свог времена посвећујем директном раду са корисницима наших услуга, то ме испуњава и даје ми енергију за даљи рад.

Баш тај директан рад са корисницама и корисницима наших услуга и генерално особама којима пружамо подршку, даје ми невероватну снагу, вољу, истрајност и посвећеност активизму. Наравно и сви успеси које смо до сада постигли, као и промене које смо начинили у многим заједницама, мени су доказ да активизмом, без обзира на околности у којима се налазимо, можемо нашу заједницу учинити бољим местом за живот свих нас.

Изазове које имамо у раду видимо као прилику за унапређење нашег деловања, суочавамо се са њима и увек излазимо јачи. Углавном се ти изазови односе на потребе наших корисника услуга, некада безизлазне ситуације у којима се налазе, са друге стране недостатак капацитета државе да им помогне али нашом посвећености и креативности успевамо ако не да елиминишемо, бар да умањимо те некада безизлазне ситуације у којима се наши корисници налазе.

Једна од најважнијих лекција коју сам научио кроз 20 година активистичког рада, јесте да је систем најлакше мењати изнутра, да је сарадња неопходна и да ако не постоји сарадња, мора постојати бар минимум професионалне комуникације.Председник Савета за стварање подстицајног окружења за развој организација цивилног друштва

Баш због те изузетне лекције, пријавио сам се за члана Савета за стварање подстицајног окружења за развој организација цивилног друштва, јер најбоље познајем себе и знам да ћу у овом Савету дати максимум да он функционише, а самим тим и даје резултате. Радом Савета, искрено верујем да можемо створити окружење за боље, сигурно и одрживо деловање наших колегиница и колега из цивилног сектора.

Била ми је изузетна част када су ме изабране колегинице и колеге из цивилног сектора консензусом изабрале за председника Савета, што сам мислио да је немогуће, обзиром да долазим из организације по мени средњих капацитета и организације која је са седиштем у мањој средини. Овај чин даје ми наду, верујем и многим другим организацијама из малих средина, али и организацијама мањих или средњих капацитета, да заиста имају прилике и могућности да се даље развијају и оснажују.

Желео бих да изразим велико задовољство што ћу заједно са колегиницама и колегама из цивилног сектора у наредних пет година учествовати у побољшању окружења за рад цивилног сектора Србије, пре свега на добробит свих наших суграђанки и суграђана чије интересе заступамо. Као председник Савета, трудићу се да свима будем доступан и да већина одлука које донесемо у току рада Савета буде донета консензусом. Верујем да ће конструктиван дијалог унутар Савета, свима помоћи да боље разумемо једни друге, да се уважавамо и  градимо најбољу могућу будућност наше земље.

Удружење Дуга

Од 2011. године у склопу нашег програма у систему социјалне заштите, акредитовали смо 6 програма едукација професионалаца и едуковали 1382 стручна радника и раднице. Данас имамо потписане меморандуме о сарадњи и сарађујемо са 146 Центара за социјални рад, Покрајинским заводом за социјалну заштиту, Комором социјалне заштите и 4 центра за породични смештај и усвојење. При крају смо стандардизације првог превентивног интегрисаног социјално – здравственог метода рада, за који смо већ креирали елаборат минималних стандарда, правилник о ближим условима и стандардима услуге и акредитовали све потребне едукације и верујемо да ће у периоду до краја 2024. године овај метод рада бити стандардизован у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Пружили смо услуге за 11476 различитих особа које у већини случаја припадају најосетљивијим друштвеним популацијама, сачували породице са ЛГБТ дететом на окупу у 39 случајева. У време ванредних ситуација услед поплава 2014. и услед КОВИД 19 пандемије 2020. године кроз пакете хуменитарне помоћи подржали смо 3297 најугроженијих породица. Овај програм Асоцијација ДУГА са поносом спроводи на територији читаве Србије

Кроз програм „Превенција ХИВ/АИДС-а и полно преносивих инфекција“ (ППИ) који спроводимо са Министрством здравља Србије од 2006. године, до сада смо пружили саветодавне услуге за 18387 различитих клијената, од тог броја чак њих 16348 се и тестирало на ХИВ или друге ППИ. Сада имамо наше две мобилне социјално – здравствене јединице и три путничка возило и на територији целе Србије пружамо превентивне интегрисане социјално – здравствене услуге и то: саветовање и тестирање на ХИВ и ППИ брзим тестовима, психосоцијалну подршку, парњачку едукацију, упућивање корисника на друге пружаоце услуга, као и њихово праћење, израду индивидуалног плана безбедности у складу са применом коцепта безбедносне културе. Услуге пружамо, одласком на терен, путем скајпа, инфо телефона или маила. Са поносом истичемо да у току године на територији Србије саветујемо и тестирамо од 7 % до 12 % свих саветованих и тестираних у току те године и откријемо просечно око 8 % свих ХИВ позитивних резултата. Услугу саветовања и тестирања на ХИВ у Србији пружа још 28 Завода за јавно здравље, Градских завода за јавно здравље, студентских поликлиника и Института за јавно здравље и 7 организација цивилног друштва. Све особе које су код нас сазнале свој ХИВ+ статус сада су на терапији и ми искрено верујемо да смо им омогућили дужи и квалитетнији живот, а знатно смањили могућност да ХИВ пренесу другима.

Ово је само кап у мору наших достигнућа од 2004. године, када смо срцем започели наш рад за добробит свих нас и са истим ентузијазмом га настављамо.

Остале вести