Представљамо вам пројекат Школа за труднице- путовање кроз трудноћу и рађање породице

Ужички центар за права детета, као регионални ЕУ Ресурс центар за организације цивилног друштва, подржао је иницијативу StartHub из Косјерића кроз програм Донације за покретање нових идеја и развој организација. Пројекат Школа за труднице- путовање кроз трудноћу и рађање породице за циљ побољшање положаја и благостања трудница и породиља Златиборског округа. Кроз три месеца реализације пројекта, StartHub планира да унапреди информисање трудница и породиља о психолошкој припреми за порођај, као и да развије иновативни сервис целовите психолошке припреме за порођај, постпартум и рано родитељство.

StartHub из Косјерића је организација која се залаже за друштво које се темељи на вредностима инклузије и једнаких могућности за све грађанке и грађане. Удружење се посебно фокусира на оснаживање жена и девојчица, унапређење положаја трудница и породиља и заговарање у циљу изградње солидарних, сигурних и умрежених женских заједница.

Крајем 2023. године, уз подршку Ужичког Центра за права детета StartHub креће на узбудљиво путовање које смо назвале путовање кроз трудноћу и рађање породице. Шта то заправо значи и по чему је наше путовање јединствено? Наш циљ јесте развој услуге за подршку трудницама и породицама са малом децом у Златиборском округу. Та услуга се фокусира на целовиту, психо-физичку припрему за порођај и ранo родитељство. Наша идеја водиља је да трудницама и породицама постану доступна знања и вештине које ће им олакшати прилагођавање променама које доноси трудноћа, порођај и рани дани родитељства, и да се кроз нова сазнања прилагодимо модерним научним достигнућима. И да, јесте путовање јер смо кроз овај пројекат тек закорачиле на тај пут али смо захвалне што смо добиле прилику да учимо и развијамо и себе и свој сервис, а за добробит свих жена, девојчица, трудница и породиља нашег краја.

Трудноћа, порођај и родитељство су јединствена и незаборавна искуства у животу. То су периоди великих промена, и физичких и емоционалних. Труднице и њихови партнери могу се осећати изгубљено и уплашено у свом новом животу. То је период великих новина, како у физичком, тако и у емоционалном и социјалном смислу. Трудница се суочава са новим изазовима као што су:

  • Физичке промене у телу, као што су раст материце, бол у леђима, умор, мучнина, промена у исхрани и гомиле других симптома који повезују многе од нас, али и оних који су јединствени за сваку појединачну жену.
  • Емоционалне промене, као што су промене расположења, узнемиреност, страх од порођаја и сл.
  • Социјалне промене, као што су промене у односима са партнером, породицом и пријатељима.

 

Психо-физичка припрема за порођај и ранo родитељство је процес који помаже трудницима да се припреме за набројане и многе друге изазове. Сматрамо да је посебно важно у том периоду пружити трудницама као и целим породицама подршку прилагођену њиховим потребама. Можда се жене вековима порађају, остају трудне и имају децу, али то не значи да им нису потребна нова знања, вештине и спознаје. Оно што би било очекивано – а то је да систем у коме труднице и породиље обитавају буде на услузи и пружи подршку – се не дешава, те сматрамо да је важно пружити трудницама и породиљама могућност да се едукују, размене искуства, изговоре наглас своје страхове, бриге и поделе лепе тренутке. Да парафразирамо: да, можда се жене одувек порађају без школица и да, можда се моја баба порађала на њиви али ја сам се породила у ужичком (допиши било које друго породилиште у Србији) породилишту. И баш због третмана и односа (тј. недостатка односа) нам је потребно да добијемо информације о физичким, емоционалним и социјалним променама које се дешавају током трудноће, порођаја и раних дана/месеци/година родитељства.

Такође, заговорнице смо тога да је важно да труднице, али и њихови партнери, прођу кроз програм школице. Школице за труднице које укључују оба родитеља имају неколико предности:

Побољшана комуникација и подршка између родитеља. Труднице и њихови партнери могу да науче о својим улогама у трудноћи, порођају и раном родитељству. Могу да разговарају о својим емоцијама и страховима, и да подржавају једни друге кроз овај важан период.

Побољшани односи са партнером. Труднице и њихови партнери могу да науче како да подржавају једни друге и како да раде заједно као тим.

Побољшани исходи за бебу.

Када труднице имају подршку, оне се осећају сигурније и самопоузданије. Оне су такође у стању да боље разумеју промене које доживљавају и да боље прихвате своје нове улоге. Друштво треба да поштује и подржава труднице и  да обезбеди доступне и квалитетне здравствене услуге, као и друге ресурсе који су потребни трудницама и породицама. То је промена којој тежимо! Кренуле смо ситним корацима из Косјерића, али са свешћу колико је битно и важно подржати труднице и породиље. Јер управо нам подршка помаже да се осећамо прихваћено и да знамо да на овом путу нисмо саме.  

Миленка Матић

StartHub Којсерић

Остале вести