Упознајте иницијативе организација цивилног друштва: Удружење жена „Сачувајмо село”

Организације цивилног друштва кроз своје деловање најбоље могу одговорити на изазове и проблеме са којима се сусрећу грађани и грађанке на локалу. Својим активностима, организације могу понудити одлична решења, предложити нове политике, али и извршити надзор над радом институција. Ужички центар за права детета, као Регионални ЕУ Ресурс центар, тежи томе да окупи организације цивилног друштва и пружи им подршку и оснажи их. Овом приликом представићемо вам Малину Станојевић, председницу Удружења жена „Сачувајмо село”, које је основано 2012. у Бањи Прибој. Удружење броји око 100 жена из сеоских домаћинстава у општини Прибој.

„Ако желимо да живимо здраво и направимо амбијент да нам не пустоше села, ми првенствено морамо оснажити жене на селу“, овако своју причу почиње Малина.

Када кажем „оснажити“ мислим да жена мора бити задовољна својим радом и резултатима свога рада, да извучемо жене са села из анонимности и учинимо их видљивим, јер су жене стожер будућности.  Због тога сам одлучила да окупим заинтересоване жене и створим Удружење које ће чувати културну баштину села, промовисати домаћу радиност, производњу и прераду пољопривредних производа. А првенствено, Удружење активно оснажује жене које живе и раде на селу.

Кроз свој рад, али и кроз личне примере, ми желимо да подстакнемо жене у руралним подручјима да буду јаке, независне и активне. Наша идеја је да чувамо наше корене и женама на селу, као посебно осетљивој категорији у друштву, пружимо прилику да буду видљиве и допринесу животу у заједници. Циљ нам је да створимо амбијент за срећан живот на селу, да смањимо сиромаштву, омогућимо женама да финансијски допринесу својој породици, да са својим породицама остану на својим имањима и раде.



Сведоци смо да све више људи са села емигрира према градовима у потрази за бољим животом, али на тај начин села изумиру и претварају се у пустош, губе се обичаји и култура, губи се традиционални идентитет.  Поред тога, пресељење у већу средину води ка томе да због високих трошкова живота оба родитеља морају да раде, а деца цео дан проводе у продуженом боравку. На тај начин долази и до уништавања породице, јер су родитељи фокусирани да финансијски обезбеде породице, али немају времена да васпитавају своју децу. Стари остају сами на селу, нема ко о њима да брине, па неретко имамо случајеве да је једини избор да их потомци сместе у домове за стара лица. Када би се контиунирано радило на томе, када би држава урадила све да задржи људе на селу, породице би се очувале и села би оживела.

Ми кроз наш рад развијамо пољопривреду у функцији сеоског туризма, радимо на очувању животне средине, чувамо нашу културну баштину и обичаје. Поред овога, промовишемо домаћу радиност, али као најважније радимо на родној равноправности.

Оно чему сви у Удружењу тежимо је да се сви потенцијали искористе, како људски, тако и природни, да нам села остану жива, да се чује жамор деце, да се жуте оранице под пшеницом, да се виде стада оваца и говеда. Улажемо велике напоре да се људи удружују, да прате најновије технологије у пољопривреди, сточарству и воћарству, да олакшају себи посао користећи најмодерније машине за рад. Женама на селу такође помажемо да прате савремена дешавања, обучавајући и охрабрујући их да користе интернет и друштвене мреже.

Ми поред активности које за циљ имају оснаживање и едукацију жена на селу, активно радимо и на јавном заговарању у погледу родне равноправности. Иза нас је много семинара, саветовања, едукација, стручних скупова у области пољопривреде и сеоског туризма, али и мноштво акција чишћења, пошумљавања и озелењавања угрожених делова села.

Захваљујући удружењу, жене су пролазиле обуке за писање пројеката, израде бизнис плана и покретање сопственог бизниса, коришћење ИТ технологије у циљу маркетинга за пласман производа на тржиште. Поред овога, обезбеђена је обука за пластеничку производњу поврћа и његову прераду, добијено је 37 пластеника као и пратећа опрема, али обезбедили смо и технолог који  обезбеђује квалитет нашим производима.

На нашем САЈТУ можете пронаћи ПРОДАВНИЦУ са традиционалним производима који су потпуно еколошки произведени.

Остале вести