УПОЗНАЈТЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ОРГАНИЗАЦИЈА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА: ЖЕНСКИ ЦЕНТАР УЖИЦЕ

 ЖЕНСКИ ЦЕНТАР УЖИЦЕ основан је 4. августа 1998. године као резултат иницијативе 15 жена чији је циљ био да се у локалној средини проговори о реалном положају жена, да се жене активирају у остваривању својих права и економски оснаже.

Своје циљеве центар је спроводио је у оквиру здравственог, економског и образовног програма а од 2015. пружа услугу СОС телефона. Од 2018. Ради  на успостављању  Фондације Соња Дрљевић која од 2022. кроз окупљање Соњиних другарица и саборкиња почиње да се развија у оквиру Организације ЖЕКО, коју је Соња основала давне 2007.године.

Чланице смо асоцијације Мрежа жене против насиља и  Мреже социјалне економије Србије (СЕНС), која је тренутно једина мрежа социјалних предузећа у Србији.

Данас Женски центар Ужице је највише препознатљив по Ретекс у који је саставни део Економског програма и  пружању услуге  СОС телефона за жене са искуством насиља на феминистичким принципима рада.

Ретекс је највише промовисан програм ЖЦУ и највише награђиван. Све његове компоненте су заступљене у Агенди 2030, али и поред тога не добија адекватну пажњу локалне самоуправе која је важан чинилац за његов даљи развој.

Свакодневно грађани доносе гардеробу у великим количинама и други кућни текстил. У жељи да допринесу заштити животне средине и буду хумани  људи нам шаљу  брзом поштом, о свом трошку, џакове гардеробе из разних градова у Србији. Тако прикупљена гардероба се разврстава  и она која је употребљива се издаје грађанима   кроз Хуманитарни сервис који је за грађане отворен четвртком и петком од 10:00 до  14:00 часова.

Ретекс има добро опремљену радионицу за шивење у којој се производе различити производи од цегера, играчака , јастучића и разних украсних предмета. За њихову израду се у највећој мери користи половни текстил у комбинацији са новим материјалима. Пружамо и услугу шивења за различите клијенте. Да би све то постигле у овом  програму буде запослено од 5 до 8 жена. До сада смо  највише користиле  програме Националне службе запошљавања али сада морамо да се изборимо за средства од донација да бисмо могле да исплаћујемо зараде и спроведемо све активности и одржимо квалитет. У Ретекс на месечном нивоу се прими 1.5 до 2 тоне половне гардеробе и  другог кућног текстила а око 280 породица на годишњем нивоу се снабдева гардеробом и обућом. Од продаје производа и услуге шивења Ретекс успева да самостално заради од 700.000 до 1.000.000 зависно од послова које склопимо.

 Услуга СОС телефона за жене са искуством насиља успостављена је 2015. године а од 2018. је и лиценцирана. Стицањем лиценце Женски центар Ужице постаје саставни део система социјалне заштите.

Од почетка рада до новембра 2023.године примљено је 8070 позива, обављено је 854 консултације за преко 903 различите жене.

Позивањем СОС телефона жене са искуством насиља добијају психосоцијалну подршку и бесплатноправно информисање кроз СОС телефонске правне консултације и правно информисање у просторијама Женског центра Ужице. Женски центар Ужице је на више начина укључен у борбу против насиља над женама  што учешћем у Кампањама, едукацији младих за препознавање насиља у раним везама, праћењу примене законских прописа из сфере заштите од насиља и заговарању за    уједначену   примену законске регулативе из сфере заштите од насиља и за боље услуге подршке за жене жртве насиља на подручју југозападне Србије. У циљу успостављања сарадње са институцијама организујемо радне састанке и конференције. Фејсбук страница удружења.  

Од свог оснивања Женски центар Ужице је кроз сарадњу са Соњом Дрљевић учествовао у пројекту “Женски покрет женска мрежа” који је имао циљ организовано ширење активизма и пружање подршке у том процесу. Најпре смо радиле са женама у градским срединама а након 10 година смо процениле да смо  довољно оснажене да започнемо рад на организовању сеоских жена. Није био лак процес , требало је доста теренског рада да би се успоставило елементарно разумевање и поверење. Након 15 година можемо бити поносне јер сада постоје многобројна удружења на подручју целе Србије, а ми као Женски центар Ужице имамо сјајну сарадњу са 12 сеоских удружења Златиборског, Моравичког и Рашког округа чије смо организовање иницирале и помагале. Посебно је био важан пројекат “Сеоске жене Златиборског , Моравичког и Рашког округа су снага заједнице”. Он је поставио стандард у раду са сеоским женама у његов модел су прихватиле и друге организације. Тренутно се спроводи  пројекат „Сеоске жене Златиборског, Моравичког и Рашког округа заједно за своја права” који има за циљ оснаживање сеоских жена  да узму активно учешће у креирању и реализацији родно осетљивих политика у својим заједницама. Планирани резултати пројекта су ојачати капацитети сеоских удружења жена за праћење имплементацију и заговарање родно осетљивих програма и мера на локалном нивоу и повећан ниво сарадње између сеоских удружења жена, механизама за родну равноправност и одборница у циљу креирања адекватних мера и  програма подршке на локалном нивоу.

Јако је важно да сеоске жене буду оснажене да говоре у своје име. Оне имају важну  улогу у развоју заједнице и свакодневно се носе са многобројним препрекама а  не добијају поштовање и  не уживају иста права као жене у градским срединама.  Зато је потребно да се организују и да се боре за своја права. Посебно бисмо истакле пројектну подршку UN Women, а од 2011. која чини окосницу рада са сеоским женама.

 Радмила Гујаничић, оснивачица и координаторка Женског центра Ужице

 

Остале вести