Алтернативни извештај о положају и потребама младих у Републици Србији  за 2024. годину

На Међународни дан младих, Кровна организација младих Србије (КОМС) традиционално објављује резултате највећег годишњег истраживања младих у Србији – Алтернативног извештаја о положају и потребама младих у Републици Србији!

Алтернативни извештај КОМС објављује од 2017. Године, а овогодишње истраживање је спроведено у периоду од априла до маја 2024. године, при чему су коришћене квалитативне и квантитативне методе истраживања и прикупљања података.

Цео Алтернативни извештај о положају и потребама младих у Републици Србији  за 2024. годину погледајте овде, а неки од најважнијих резултата су:

Утицај младих на политичке процесе и одлуке: Више од половине испитаника (54,4%) сматра да политички систем у Србији уопште не омогућава младима да утичу на политичке процесе и одлуке. Да политички систем у потпуности омогућава утицај младих на политичке процесе и одлуке, сматра тек 1,8% младих испитаника.

Став према изборима у Србији: 82,5%младих нема поверења у изборни систем, односно њих 57% сматра да избори уопште нису фер и поштени, а 25,5% да избори нису фер и поштени док је само 1,8% одговорило да су у потпуности фер и поштени.

Поверење младих у институције: Млади имају умерено поверење једино у научнике и науку, док све остале институције имају просечно поверење ниже од 3,00. Са најмањим поверењем истичу се политичке институције.

Однос младих према демократији: Поверење у демократију је је порасло у односу на претходну годину, па сада износи 39%, док се неповерење за годину дана смањило са 29,5% на 26,4%.

Однос младих према лидерству и вођама: 57% младих сматра да је Србији потребан јак вођа и лидер кога ће народ следити, што представља благи пад у односу на прошлу годину (60,1%).

Ставови младих према ЕУ: У односу на претходну годину, када је позитивна реакција на ЕУ била на рекордно ниском нивоу (16%), ове године тај број износи 16%.

Ставови према статусу Косова: 31,7% младих подржало је повратак контроле над Косовом војним средствима. 2021. године подршка овој опцији износилаје са 18,7%.

Врсте уговора запослених младих: Забрињавајући је податак да чак 17% младих ради без уговора тј. “на црно”.

Млади на пракси: 37% младих било је на неплаћеној радној пракси, док је на плаћеној било 18%, што је благи пораст у односу на прошлу годину (13%).

Потребне области/вештине у образовном систему: Младима највише недостаје здравствено и сексуално образовање у образовном систему (64,3%) и међуљудски односи (64%).

Планирање селидбе у иностранство: Скоро половина (49%) младих планира да се исели из Србије, при чему 21% испитаника већ планира одлазак, док 28% још увек није ушло у процес планирања. Свега 14% младих тврди да неће напустити Србију.

Разлози за исељење из Србије: Виши животни стандард је главни разлог због кога би се млади одселили из земље (33%), а одмах иза њега је достојанственији живот (32%). Млади су такође истакли важност бољих јавних услуга (14%).

Оправданост насиља: Чак 51,9% младих сматра да насиље може бити оправдано, што је пораст од 10% у односу на прошлу годину.

Ментално здравље и доступност стручне помоћи: Чак 46,9% испитаних сматра да је стручна помоћ за бригу о менталном здрављу недоступна младима.

Анксиозност младих: Скоро половина младих (48,3%) истиче да се често осећа анксиозно.

Квалитет животне средине: Чак 63,5% младих испитаника сматра да је квалитет животне средине у Србији лош.

Подаци из истраживања сваке године све више указују на потребу за побољшањем положаја младих у Србији. Одлазак младих и њихово незадовољство животом постају све већи проблем. Кључни актери морају препознати ову ситуацију као приоритет и предузети неопходне мере за њено решавање.

Овај извештај је израђен уз подршку пројекта “Снага активизма”, који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводе Траг фондација и партнерске организације ЦРТА, Кровна организација младих Србије, БеФем, Славко Ћурувија фондација и Српски филантропски форум.

Вест преузета са сајта КОМС-а.  

Остале вести