Анализа локалне омладинске политике у Чачку – предлози за унапређење

Удружење грађана Ерудита спровело је детаљну анализу локалне омладинске политике у Чачку, обухватајући све релевантне аспекте који омогућавају њено постојање и функционисање на локалном нивоу. Ова анализа део је пројекта “Институције по мери младих”, у оквиру програма ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији који спроводи Београдска отворена школа са партнерима, а подржава Европска уније.

Према истраживању Кровне организације младих Србије из 2021. године, Чачак је био једна од шест локалних самоуправа која поседује свих шест инструмената омладинске политике. Међутим, истраживачко искуство Удружења грађана Ерудита показује да формално присутни инструменти омладинске политике често нису функционални и „само постоје на папиру”.  

Циљ истраживања био је да ближе појасни начине функционисања тела омладинске политике у Чачку, идентификује недостатке у њиховом раду и кроз јавно заговарање представи предлоге за њихово унапређење. У оквиру истраживања анализирани су рад и функционисање Канцеларије за младе, градског већника за младе, Омладинског клуба и Савета за младе, као и финансирање омладинске политике и стратешки документи у овој области.

Ова свеобухватна анализа пружа темељ за даљи рад на унапређењу омладинске политике у Чачку и представља значајан корак ка активнијем укључивању младих у доношење одлука и реализацију политика које их директно погађају.

Анализа локалне омладинске политике у Граду Чачку.

 

Остале вести