ЕУРЦ Саопштење – Ашкалије

ЕУ ресурс центар осуђује напад на породицу Адеми у Новом Саду

ЕУ ресурс центар најоштрије осуђује вербални напад на националној и верској основи на породицу Адеми, до ког је дошло протеклог викенда у Новом Саду. Овакав напад је неприхватљив у цивилизованом друштву и демократској заједници, каква Србија тежи да буде.

Кабир Адеми, представник Ашкалијске заједнице, коју ЕУ ресурс центар подржава кроз грант шему за мале организације, физички и вербално нападнут је док је са својом супругом и ћеркама улазио у сопствени аутомобил. На снимку који је објављен на друштвеним мрежама види се група младића у црном која вређа и псује породицу Адеми.

Тим поводом се огласило и Муфтијство новосадско које је осудило нападе. 

„Двојица нападача су уз псовке муслиманских највећих светиња – Кур’ана, ислама, хиџаба, с обзиром на то да су његова супруга и старија ћерка одевене по исламским прописима, разјарено насрнули на породицу, а онда својим аутом ударили у паркирани аутомобил породице и видно га оштетили”, наводи се у саопштењу Муфтијства.

Инциденти попут овог не само да нарушавају основна људска права и достојанство појединаца, већ и подривају темеље мултикултурализма и заједништва у нашем друштву.

Нереаговање институција на овакве нападе може довести до ескалације насиља, повећања тензија међу различитим групама и стварања атмосфере страха и несигурности. Стога, позивамо институције да хитно реагују, заштите породицу Адеми и санкционишу починиоце овог напада.

Остале вести