Рад удружења центра Ашкалија: подизање националне свести и промоција културе

Основали смо удружење са циљем да подигнемо националну свест код припадника ашкалијске заједнице кроз реализацију пројеката који се тичу промоције културе, подизања свести о значају образовања и оснаживања заједнице. Кроз радионице и едукативне програме, настојимо да лакше остваримо права која су нам загарантована уставом и законима, као и да заштитимо заједницу од дискриминације са којом се сусреће.     

Мухамет Бехрами

Центар Ашкалија је реализовао неколико важних пројеката. Последњи од њих, “Ашкалије и Бошњаци у истом кадру”, омогућио је младим Ашкалијама и Бошњацима да се међусобно упознају, учествују у радионицама и на крају заједно сниме краткометражни филм. Овај пројекат је допринео међусобном разумевању и повезивању две заједнице кроз креативни процес.

Такође, реализовали смо пројекат у којем смо промовисали нашу културу кроз илустрације и слике које смо објављивали на друштвеним мрежама. Ова иницијатива је омогућила широј јавности да се упозна са богатством ашкалијске културе и традиције.

Међутим, суочавамо се са бројним проблемима и изазовима. Један од највећих проблема је то што заједница још увек осећа страх да се јавно декларира као Ашкалије муслимани. Страх је присутан због честих вербалних напада и вређања које наше сестре и мајке доживљавају због ношења мараме. Многи чланови заједнице не пријављују ове инциденте, што додатно отежава ситуацију. Радимо на томе да се ово промени, подижући свест и пружајући подршку нашим члановима да пријављују такве случајеве и траже заштиту.

У будућности планирамо да радимо на изради социјалне карте Ашкалија на територији Републике Србије како бисмо имали реалнију слику о стању наше заједнице. Свесни смо да је ово велики пројекат, али верујемо да је од изузетног значаја јер ћемо на основу тих података моћи да предлажемо конкретне акционе планове за решавање проблема и израду стратешких докумената.

Циљ нашег удружења је да кроз активности и пројекте које реализујемо променимо слику о заједници и да је сачувамо од асимилације. Настојимо да осигурамо да ашкалијска култура и идентитет остану живи и присутни, не само међу члановима заједнице већ и у ширем друштву.

Поред ових активности, активно радимо на подизању свести о значају образовања међу младима у нашој заједници. Организујемо радионице, семинаре и едукативне кампање које имају за циљ да мотивишу младе да наставе своје школовање и стицање нових знања и вештина. Верујемо да је образовање кључ за бољу будућност и већу интеграцију наше заједнице у друштво.

Наше удружење такође пружа подршку члановима заједнице у остваривању њихових права. Радимо на томе да се сви припадници ашкалијске заједнице осећају сигурно и заштићено, без страха од дискриминације и маргинализације. Кроз наше пројекте и иницијативе, трудимо се да обезбедимо равноправност и једнакост за све.

Наш рад препознат је и подржан од стране различитих организација и институција, што нам омогућава да наставимо са нашим активностима и да унапредимо животне услове наше заједнице. Уверени смо да заједничким трудом и радом можемо постићи значајне промене и допринети бољој будућности за све припаднике ашкалијске заједнице.

Центар за едукацију и афирмацију Ашкалија из Новог Пазара подржан је у оквиру позива Донације за покретање нових идеја и развој организације. Центар ће пројектом „Унапређење, заштита и промоција људских права припадника Ашкалијске заједнице” радити на подизању свести о људским правима међу припадницима ове заједнице, едукацијом о њиховим правима и промоцију инклузивног друштва које поштује различитости.

Мухамет Бехрами, председник Националног савета Ашкалија

Остале вести