Оснаживање жена Пештери кроз радионице традиционалних заната – НГ Плетисанке

У оквиру пројекта „Вунене перспективе“, неформална група „Плетисанка“ из Тутина успешно је реализовала низ радионица оснаживања жена Пештери кроз традиционалне ручне радове и одрживу употребу вуне. Радионице пустовања, ткања и везења, одржане у два села, окупиле су око 20 жена, које су стекле нова знања и вештине у области обраде вуне, локалног ресурса овог подручја.

Посебно охрабрује велики број младих жена које су са ентузијазмом учествовале на радионицама, где су уз стручне експерткиње Љиљану Здерић и Олгицу Савић училе како се вуна припрема, пере, суши, расчешљава и филцује. Полазнице су израђивале разноврсне предмете, попут јастука, привезака, зепа, накита и капа, чиме су развијале своје креативне и занатске способности.

На крају пројекта одржана је прва самостална изложба „Плетисанки где су представљени аутентични предмети израђени током радионица. Овај догађај привукао је велику пажњу локалне заједнице, а прилог о изложби можете погледати ОВДЕ.

Пројекат „Вунене перспективе” – реализује се у оквиру пројекта ЕУ ресурс центра у Србији који спроводи БОШ (Београдска отворена школа), а подржава Европска унија.   

Фотографије су преузете са инстаграм профила НГ Плетисанке.

Остале вести