Организација „Лобирање у јавном интересу”  

Аутори текста: Миодраг Шкундрић и Ана Алексић, „Лобирање у јавном интересу”

 

 

Организација „Лобирање у јавном интересу” је непрофитна организација посвећена промоцији етике и јавног добра. Наш кредо је: „Не морате бити богати и моћни да бисте лобирали, добре законе заслужујемо сви.”

Циљеви организације су промоција лобирања као политичке активности у складу са законима и етичким стандардима, хармонизација интереса појединца и јавног добра кроз друштвену одговорност, као и подршка активностима попут развоја чистих технологија, отварања радних места, заштите права запослених и потрошача, развоја науке и информационих технологија, људских права, становања, заштите животне средине, пољопривреде, туризма, спорта и других друштвених области.

Основали смо електронски магазин „Лобисти”, који има пет сталних рубрика: друштво, јавно заговарање, екологија, медији и здравље, у којима је објављено 42 чланка. Поред чланака, снимили смо четири кратка филма који су објављени у рубрици „Видео”. Објавили смо и шест публикација које су доступне у рубрици „Публикације”. Рубрика „Питајте лобисту” омогућава директну комуникацију заинтересованих грађана са лиценцираним лобистом. Написали смо шест публикација и три научна рада из области лобирања у јавном интересу. Организовали смо две обуке и израдили методологију лобирања у јавном интересу засновану на швајцарском моделу.

Програмска политика магазина „Лобисти“ заснована је на идеји да објављујемо чланке, колумне, публикације и промотивне филмове који се баве друштвеним феноменима, а не појединцима који су повезани са тим проблемима. Разлог је што се поменом личности друштвени проблем своди на лични однос и губи се фокус са решења. Оваквим приступом одступамо од објективности којој тежимо. Захваљујући оваквом начину писања, наши текстови о корупцији, загађењу вода, јавном превозу, здравственом осигурању и другим темама подједнако су добро прихваћени и разумљиви у чак и веома далеким земљама, као што су Нигерија или Аргентина.

Читаност магазина значајно је повећана захваљујући раду 18 аутора текстова, фотографија и филмова, међу којима су и три доктора наука. Удружење је у последње две године успоставило сарадњу са Удружењем Кареја, Зеленом мрежом Војводине, Youths for Peace Building из Нигерије и United Nations Constitutional из Белгије.

Установили смо и „Заслужницу” — награду за допринос етичком лобирању и лобирању у јавном интересу, коју додељујемо у свечаном делу конференције. Лауреати ове награде су истакнуте личности из света науке и јавног живота из земље и иностранства.

Наш план је да наставимо са започетим активностима, проширимо читаност и обезбедимо стабилно и одрживо пословање магазина.  Успоставили смо сарадњу са ауторима из Белгије, САД, Нигерије и Аргентине. 

Превођењем сајта магазин „Лобисти“ на енглески језик постили смо читаност широм света. 

Редовно објављивање чланака и релевантних информација у магазину „Лобисти” и нашим публикацијама на српском и енглеском језику, са циљем ширења утицаја и видљивости на међународном нивоу.

Сајт организације на српском можете погледати ОВДЕ, а сајт на енглеском ОВДЕ.
 
Организација „Лобирање у јавном интересу” из Краљева пројектом Прозор у свет, подржана је од стране Регионалног ЕУ ресурс центра, Ужичког центра за права детета, у оквиру Позива за доделу донација за покретање нових идеја и развој организација.

 

Остале вести