Удружење „Ружица“ – Оснаживање жена и рањивих група у заједници

Aуторка текста: Катарина Гачевић, заступница Удружења „Ружица“


 

Удружење жена „Ружица“ из Ариља активно се залаже за унапређење положаја жена и промоцију родне равноправности од свог оснивања крајем 2016. године. Чланице овог удружења, које чини осам жена, окупиле су се око заједничке мисије да у „малинарском и текстилном“ граду остваре права жена и оснаже их у различитим аспектима живота.

Фокус „Ружице“ је на родној равноправности и економском оснаживању жена, уз подршку заједници кроз едукацију, активизам и умрежавање. Чланице удружења активно раде на подизању свести о правима жена у руралним и урбаним срединама, упознајући их са правним механизмима и могућностима економске независности.

Удружење блиско сарађује са локалним заједницама, другим организацијама и јавним установама, а учествује и у радним групама Министарства за људска и мањинска права. Поред домаћих партнера, „Ружица“ има развијену сарадњу са организацијама из Словеније, Северне Македоније, Грчке и ширег региона.

Руководећи се вредностима емпатије и солидарности, удружење тежи стварању друштва у којем су сви грађани равноправни и укључени. У будућности тежимо проширењу мреже сарадње, подршку младима кроз ЕРАСМУС+ пројекте и јачање локалних акционих група на територији Западне Србије.

Удружење „Ружица“ из Ариља пројектом Израда web сајта организације подржана је од стране Регионалног ЕУ ресурс центра, Ужичког центра за права детета, у оквиру Позива за доделу донација за покретање нових идеја и развој организација.

Остале вести