И ми смо ту

Особама са сметњама у развоју и инвалидитетом као и њиховим породицама, потребно је обезбедити свеобухватну и флексибилну подршку како би учествовали у друштву и друштвеним активностима равноправно са другим члановима заједнице.

У друштву у ком влада велики број предрасуда, свака, па и она најмања активност која има за циљ њихово одбацивање и минирање, може да допринесе томе да одређени поступци и погрешна и негативна уверења директно доведу до тога да се њихов положај у друштву, али и лични доживљај себе у великој мери угрозе. Пожељна је замена оним супротним, прихватљивим и пожељним за заједничку добробит у оквиру функционисања заједници, уз интеграцију особа са инвалидитетом у друштво. Организација њиховог времена је веома тешка и захтевна, како за њих, тако и за њихове родитеље или старатеље.

Ограничен број активности у којима су укључени у свакодневном животу директно утичу на појачану потребу за психосоцијалном подршком њима и родитељима. Неусклађен систем одгоја и образовања, уз резултате који говоре о недовољној оспособљености за наставак образовања, друштвеног живота и запослења кроз нове активности и реформе би могло да се допринесе да се ова карика у ланцу и функционисању наше заједнице ојача.

Ниско самопоуздање узроковано понашањем и опхођењем околине често доведе до пада вере у себе и своје могућности, ниско постојање или пак одсуство доживљаја социјалних компетенција, па тако овакве особе често не доживе успех и самим тим остану без успеха и неког покретача за даљи труд и напредак.

Кроз укљученост у одређене активности особа са сметњама у развоју и инвалидитетом, постиже се то да ставови и мишљења, као и сами поступци чланова наше заједнице према тим особама буду промењени, у смислу позитивних промена и напретка ка бољем односу. Прихваћеност у заједници и доживљај њихове вредности и њихових могућности могу да допринесе у смислу јачања самопоуздања и повећање жеље за шири спектар активности и укључености у функционисању и раду у оквиру заједнице. Социјални контакти свакако отварају пут и за нова пријатељства што је особама са сметњана у развоју веома неопходно и важно. Организованост времена и постојање планова за сутра доприносе томе да њихов дан и функционисање добију нови, бољи смисао обогаћен жељом за активностима и жељом за социјалним контактима и успехом.

Удружење развија различите услуге користећи расположиве ресурсе свих актера у заједници, поштујући право особа са сметњама у развоју и инвалидитетом на живот у заједници и у природном окружењу. Организује рад тако да је особље што ближе особи са инвалидитетом и његовој породици, те да са њима има што непосреднији контакт. Посебна пажња посвећује се изградњи и стварању просторних и техничких услова за рад, хуманизацији радне средине, сигурности и стручном усавршавању запослених за рад са особама са инвалидитетом. Циљ нам је да кроз што већи број активности допринесемо позитивним променама у заједници, како бисмо широј заједници могли да пружимо примере добре праксе и да утичемо на то да се свест о важним апектима живота сваког појединца промени у позитивном смеру.

Ведрина Полимља из Пријепоља подржана је у оквиру позива Донације за покретање нових идеја и развој организације. Организација ће се активно укључивати и промовисати потенцијале младих са сметњама у развоју, доприносећи њиховој успешној интеграцији у заједницу у којој живе, кроз реализацију пројекта И ми смо овде.                                                                               

Емина Јукић,

Ведрина Полимља, Пријепоље

Остале вести